В ранните сутрешни часове ученици, родители и учители се събраха в училищните дворове, откъдето се отправиха към читалището, от където започна празничното шествие. Всички участници в празника се срещнаха пред паметника на Йордан Йовков, където поднесоха венци и цветя. Шествието продължи по централната улица, водеща към Общината и откритата сцена, където се провеждат честванията по повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В празничния парад се включиха повече от 300 души – ученици от двете гимназии в града, културните дейци от НЧ “Димитър Дончев-Доктора-1983”, служителите на Общинска администрация, учители от ЦПЛР „Малкият принц“ и много граждани.

Тържеството започна с Химн на Република България и Химн на Кирил и Методий, в изпълнение на ученици от СУ „Йордан Йовков“. Най- малките ученици от първи клас, с класни ръководители Марияна Върбанова, Виолета Димова и Пенка Ганчева показаха, че вече са грамотни и знаят много стихотворения за буквите, азбуката и техните създатели.

Може да бъде изображение с 3 души и изправени хора

Поздрав към всички присъстващи поднесе инж. Симеон Симеонов – кмет на Община Тервел. Той награди номинираните от образователните и културните институции в общината отличилите се през учебната 2021/2022 година ученици и учители. Учениците получиха еднократни парични стипендии, а учителите – грамоти и плакети.

Може да бъде изображение с 7 души, изправени хора и на открито

Първи своите награди получиха училищата и детските градини, за които 2022 година е юбилейна. Това са СУ „Йордан Йовков“, което отбелязва 70 години от началото на средно образование, ПГТО „Дочо Михайлов“, която навършва 45 години професионално образование в града и ДГ №3 „Първи юни“ по случай 40 години от създаването и. Последва награждаване на екипа от ученици и техния научен ръководител, удостоени с втора награда от националния ученически исторически конкурс на фондация „Ценности“ за разработка на темата „Читалището- културната памет на добруджанеца“. Това са учениците от Х „а“ клас Виктор Дойчев, Ясен Русков, Ивона Енчева и Хрисимира Христова и г-жа Росица Стратиева. Госпожа Стратиева бе отличена още за високия и професионализъм и отдаденост на учителската професия, по случай 15 години от създаването на Клуб за автентичен фолклор и етнография „Йовкови наследници“, за активно участие в обществения и културния живот на община Тервел. Вторият екип, който бе отличен е с получена трета награда от националния конкурс за историческа памет „Будител“ и национална ученическа конференция „200 години от рождението на Георги С. Раковски“- ученичката от Х „а“ клас Невена Желязкова и научният и ръководител г-жа Пролетина Добрева.

Може да бъде изображение с 10 души и изправени хора

Само преди месец Билге Мюмюн, Гизем Рамадан, Иван Веселинов и Нурай Хабиб, под ръководството на госпожица Иева Калнина- ученици и преподавател в ПГТО „Дочо Михайлов“ гр. Тервел, успешно участваха в международен младежки обмен по програмата на ЕС „Еразъм+“ в проекта „Младежи за равенство“ във Финландия. За своя успех те също получиха своите награди.

Може да бъде изображение с 5 души, изправени хора и на открито

Едно от училищата в община Тервел по традиция номинира младите учители, които са участвали най- активно в училищната и извънучилищната дейност през изминалата учебна година. ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево отличи Невин Керим и Гюлтен Невзатова, както и Емирхан Варол – ученик от четвърти клас с отлични оценки по всички предмети, с награда от поетичния конкурс „За да я има България“, участие в областния кръг на състезание по компютърно моделиране“ и областен кръг на олимпиада „Знам и мога“.

Може да бъде изображение с 9 души, дете, изправени хора и на открито

Иновативните методи на преподаване са във фокуса на всички национални и международни програми за развитие на образованието- С гордост можем да кажем, че и в община Тервел работят амбициозни детски учители, които днес получиха заслужени награди. Това са г-жа Дори Иванова, старши учител в ДГ №1 „Детелина“ за национален знак за качество и награда за най- добър авторски e-twinning проект и г-жа Дилияна Великова, старши учител в ДГ №2 „Здравец“ за международен сертификат от участие в международна научно- практическа конференция „Предучилищното облазование- проблеми, тентенции и иновации“ гр. Коломна, Русия.

Може да бъде изображение с 2 души, изправени хора, на открито и текст, който гласи 'A1'

В съвременния свят, в който имаме пълната свобода да съчетаваме различни идентичности, ние можем да бъдем едновременно и българи, и европейци, и граждани на света. Развитието на творческите способности на младежите е не по-маловажно от тяхното ограмотяване и образование. Високите успехи на школите от ЦПЛР „Малкият принц“ радват цялата тервеска общественост. Тази година е юбилейна за ТФ „Каприз“, която празнува 20 години от създаването си, и за Вокална студия Тервел, която отбелязва 15 години, поради което са номинирани и наградени ръководителите на двете формации Живка Ненова и Живко Колев.За висок професионализъм, за отдаденост на учителската професия, за цялостен принос в развитието на образованието и за активно участие в обществения и културния живот на община Тервел бяха наградени и учителите Румянка Станкова, Ирина Стоянова, Веселина Вълчева, Гана Вълчева- учители в СУ „Йордан Йовков“, Райчо Райчев- учител в ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево, Кръстинка Пантелеймонова – учител в ОУ „Отец Паисий“ с. Нова Камена, Пенка Райчева- директор на ДГ „Детски рай“ с. Зърнево и Марияна Великова- директор на ДГ „Светулка“ с. Коларци.

Може да бъде изображение с 1 човек, изправен и на открито

Празникът продължи с поздрав към наградените с танци от ТФ „Каприз“ и ДФТА „Калинка Вълчева“ при НЧ „Димитър Дончев-Доктора-1893“ с гл. художествен ръководител Нели Денева.С празнични прояви Денят на светите братя Кирил и Методий бе отбелязан още в ОбУ „Д-р Петър Берон“ с. Коларци, ОУ „Паисий Хилендарски“ с. Безмер и ОУ „Христо Ботев“ с. Зърнево.

Може да бъде изображение с 15 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с 10 души, изправени хора и текст, който гласи 'rли4HиK 2022'
Може да бъде изображение с 12 души, изправени хора и на открито
Може да бъде изображение с 12 души, хора, свирещи на музикални инструменти, изправени хора и на открито