Варна  е село, административен център на Варненски район на Челябинска област на Русия. Намира се в южната част на региона, на 217 км южно от Челябинск , на река Тогузак (Нижни Тогузак). Има жп-гара Тамерлан, както се нарича дясната част на селото.

Градът е на 170 години. Заема 386 хиляди квадратни метра. През него минава река Средний Тогузак, която се влива в река Тобол, а Тобол в Северния ледовит океан.

На 1 януари 2011 г. в с. Варна е имала население от 10 хил. 173 души, включително К – Маяк. Населението е многонационално, тук живеят руснаци, татари, мордовци, казахи и други националности.

В момента на територията на селото има 53 улици с дължина 52 километра, 25 платна с дължина 18,5 км. Много улици са кръстени на хора, които някога родени в региона и които го правят известен. Тези улици са кръстени на героите на Съветския съюз Говорухин Иван Илич, Русанов Михаил Гаврилович, Сафонов Федор Матвеевич и
има и улица Варенников Иван Семенович, който е роден в селото. Катенино и през военните години
заема висок пост – началник-щаб на армията на Сталинградския фронт.

Градът има установен екскурзионен маршрут. Той започва от улица „Советская“. На тази улица се намира
множество административни сгради и институции. Тук са Сбербанк, Домът на културата и Младежката спортна школа. Младежката спортна школа разполага прекрасна физкултурна зала, има зали за тренировки и борба, където децата тренират карате, гръко-римска и класическа борба.

Вдясно е паметникът на загиналите воини през Втората световна война 1941-1945 г. Върху него са изписани имена на варненци, дали живота си в борбата срещу фашизма. В тези години са изчезнали 5470 души, от които само за 2640 души се знае, че са загинали на фронтовете на войната.

До мемориала има музей на името на В. И. Савин, който е открит на 100-годишнината от рождението му. Музеят разполага с повече от 3000 експоната в основния си фонд. Той съдържа богат материал за историята на Варненския край, за хората, живеещи в областта, за носители на орден „Ленин“, за герои на Съветския съюз, на социалистическия труд, делегати на партийния конгрес, Комсомол, на известни хора от региона и много други.

Административната сграда на кметството на Варна, Челябинск

Следва детската школа по изкуства, където децата получават музикална грамотност, учат се да свирят на народни инструменти, китара, акордеон и др. Учат се на народни занаяти: извайване от глина, тъкане и др.

След това минаваме пощата, селската администрация, RONO, RCC, земеделския отдел, съда, прокуратурата, печатницата, редакцията на вестник „Советское село“. И покрай инсталираната на площада на труда скулптура „Слава на труда” 1978 г., с автор Зайков.

Следва улица „Гагарин“, отдясно е „Арбат“ – мрежа от търговски обекти, столова и др.

Този трактор е използван през 30-те и 40-те години. Тук се намира и варненската земеделска техника. Основана е през 1931 г. Първоначално е била машинно-тракторна станция за осигуряване техническа помощ на колхозите в региона. С развитието на производствения капацитет е преименувано през 1938 г. на ремонтно-техническо предприятие, което се занимава с ремонт на трактори и комбайни. В момента се произвеждат: косачки, жътварки, сеносъбирачи „Тайфун“, сеялки. Компанията работи не само с регионални предприятия. Неговата техника се пласира на пазарите в Казахстан, Башкирия, Удмуртия, Татарстан, както и в Оренбург, Свердловск, Саратовска, Пермска област.

След това караме по Fermersky Lane. Тук са организациите ПМК – 3, извършваща ремонтно-строителни дейности и Варнагазстрой-предприятие. занимаващи се с газификация от Варна и села от региона. Варна МАТП е една от ключовите ферми в региона. През последните години от 2000 до през тези години претърпя значителни промени. Пътникооборотът се е утроил.

Утроиха се и собствените приходи. За наша сметка са закупени 5 автобуса. Пътниците имаха възможност всеки ден да отидете в Магнитогорск и Челябинск. Районът за ремонт също промени облика си през годините. Станцията работи по поддръжка на автомобили с вносно модерно оборудване за всеки жител.

Тръгваме по ул. „Спартак“. Тук през 2002 г. започва строителството на джамията. Тя е близо до татарските мазари. Вдясно има търговски център и хотел.

Стадион „Нива“ се намира в съседство. Тук има футболни, хандбални и градски игрища, хокейна пързалка, писта за бягане, писти за баскетбол и волейбол. Това не е случайно Селската олимпиада „Златно ухо” се провежда три пъти на територията на спортен комплекс „Нива“.

В землището на селото Варна е гимназия на името на. Карл Орф и две гимназии – на името на Михаил Гаврилович Русанов, герой на Съветския съюз. В сградата на училището е поставена паметна плоча. През 2005 г. в училището е открита междуучилищна методическа център. Центърът ще обучава ученици и учители по компютърни технологии. Той трябва да обслужва всички сфери на дейност: селско стопанство, здравеопазване, култура.

След това минаваме покрай детската градина „Альонушка“, военната регистрация и службата за вписване и излизаме на улицата „Говорухина“. Тя носи името на героя на Съветския съюз И. И. Говорухин, загинал при освобождението Николаев на Черно море. Спомняме се за легенданата битка, която се води 2 дни. В неравния бой при 18 яростни атаки са унищожени над 700 вражески войници и офицери. Героите умряха, но враг не пропуснаха. Всичките 26 войници са удостоени със званието Герой на Съветския съюз.

Сега минаваме покрай централната районна болница, която е болничен комплекс с модерни сгради. Включва: родилен дом, детско отделение, терапевтични, инфекциозни заболявания, хирургични отделения. В сградата на хирургичното отделение има паметна плоча на трагично загиналия на работното си място хирург Жарков Валеврян Юриевич. Варненската окръжна болница е открита през 1937 г. за 35 легла. Сега е голяма лечебно-профилактична институция.

Вляво има автосервиз. Вдясно е Варненското ДРСУ – това предприятие се занимава със строителство, ремонт и
пътна поддръжка. По време на съществуването на организацията тя е построена и пусната в експлоатация повече от 450 км. павирани пътища. Административната сграда на DRSU се намира на улица Александър Иванович Завалишин. Тя носи името на наш сънародник, писател, драматург /1891 – 1939/, основоположник на мордовската писменост и култура Завалишин А.И.

На излизане от Варна виждаме сградата на църквата „Рождество на Пресвета Богородица“. През 2002 г. е положен първият камък и е отслужен тържествен молебен в чест на църковно строителство. Към този момент вътре текат довършителни работи.

През 1951 г. е построена паромеханизирана маслодайна. Маркови продукти което е масло, ферментирало печено мляко, кефир, заквасена сметана. Смакаминът се намира на улицата Завалишина А.И.

На три километра южно от Варна се намира пансион „Тополек“. Най-чистият въздух, далеч от натоварени магистрали, тихо, зелено място в близост до река Тогузак, животворен извор в 15-минутна разходка създава прекрасен микроклимат за пълноценна почивка. На територията “Тополка” разполага с добре оборудвана модерна сграда, баня-сауна.

Във Варна има жп гара, гара Тамерлан.