46 на сто от българите няма да имат възможност да почиват това лято. Данните са от национално представително проучване на АФИС, осъществено в периода 20-25 юли т.г., пише Стандарт.
Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.
Всеки четвърти българин, или малко над 24%, планира да почива през това лято. 12% са онези, които заявяват, че вече са използвали възможността за своята лятна ваканция преди края на юли.
Нашето Черноморие все още е фаворит при избор на локацията. На него ще почиват 60% от имащите възможност.
Морето извън граница е избор на един от всеки пет българи възнамеряващи да ползват ваканция.
Едва 15% имат намерение да предпочетат планината пред морето.
Екскурзиите определено не са любим начин за разпускане – 6% имат намерение да направят такава в родината, а само 3% декларират своите намерения за екскурзия в чужбина.
Не са малко и онези, които все още се колебаят и не са взели решение дали и къде да почиват, показват изводите от проучването – близо 14% от запитаните.
Допитването регистрира и един нисък дял на българи – малко над 3%, които вече са използвали една своя ваканция през лятото и освен това имат намерение да почиват още веднъж преди края на сезона. Почиващият българин е в по-голяма степен градски човек, с високо образование и по-висок от средния доход, във възрастовия диапазон до 50 години. Софиянци са склонни в по-голяма степен да почиват през юли, докато тези от областните центрове предпочитат повече август.
Без да е изненада, проучването показва, че хората над 60 години и пенсионерите в много редки случаи планират летни ваканции или почивки и като цяло не се възползват от тях.
Финансовите възможности са очевиден фактор в това отношение. Парите играят голяма роля не само при по-възрастните българи. От данните много ясно се вижда разделителната линия в доходите. Тези, които живеят с до 500 лв. на член от домакинството, имат в пъти по-малка възможност да почиват през лятото. Българите с по-висок от този доход почиват в пъти по-често от по-бедните си сънародници. Повече от 70% от непочиващите през лятото са с доходи до 500 лв. на член от домакинството.
Друг извод от проучването е, че българинът няма големи възможности за продължителни почивки. Сред заявилите намерение да почиват, 42% твърдят, че ваканцията им ще бъде не повече от 5 дни. Малко по-голяма е групата на почиващите между 5 и 10 дни. Това са близо половината от имащите намерения да излязат във ваканция. Малцина са имащите възможност да си позволят по-дълга от 10 дни почивка.
СНИМКА Kiril Dipchikov