Президентът на Република Турция – Реджеп Тайип Ердоган, прие делегация на Движението за права и свободи, водена от председателя на партията Мустафа Карадайъ. В делегацията участват Ахмед Ахмедов – зам.-председател на ДПС, Илхан Кючюк – евродепутат.

Приемът на президента Ердоган се състоя в имението „Вахдеттин“ в Ченгелкьой. Срещата се проведе без медийно присъствие.

Ердоган беше придружен от външния министър Мевлют Чавушоглу, директора на президентската комуникационна служба Фахретин Алтун, говорителя на президента Ибрахим Калън, говорителя на Партията на справедливостта и развитието Юмер Челик и заместник-председателя на Партията на справедливостта и развитието Ефкан Ала.

В официалния сайт на ДПС не се упоменава каква е причината за посещението на партийното ръководство, на определяната от мнозина като етническа партия, в Турция – дни преди старта на предизборната кампания за 46-о НС. Мълчи се по отношение и на обсъжданите теми с Ердоган, с председателя на НС и министри, както и на евентуалните деговорки, които са постигнати.

Пак вчера делегацията на ДПС се срещнаха с  Мустафа Шентоп – председател на Народното събрание на Република Турция. 

След срещите с  министъра на външните работи на Р Турция Мевлют Чавушоглу,  представители на четирите основни политически партии и отдаването на почит на основателя на Република Турция Мустафа Кемал Ататюрк, полагайки венец на гроба му в мавзолея в Анкара, визитата продължи  с част от културната програма, която  включва посещение на синята джамия “Султан Ахмет” и желязната църква “Св. Стефан”, Истанбул.