От 1 февруари камионите и автобусите, които са длъжни да плащат тол такси, ще плащат нова, допълнителна такса. „Интелигентни трафик системи“ (ИТС) – компанията, която държавата назначи за „национален доставчик“ при електронното таксуване за изминато разстояние, е решила да въведе „абонамент“ и да събира по 3.30 лв. без ДДС за всяко бордово устройство, монтирано в превозните средства. Новата такса е за услугата „Предаване на информация и данни и софтуерна актуализация на бордово устройство“, става ясно от новия ценоразпис в общите условия на договорите, които ИТС вече е представила на някои от транспортните фирми.

Браншови сдружения на превозвачите са неприятно изненадани от новата такса. И заявиха, че компанията-доставчик на тол-услугата и на бордовите устройства не ги е търсила, за да обсъдят непредвидения разход, пише вестник „Сега“.

Но ето че сега фирмата, която се вклини трайно в тол системата и срещу 7% комисиона помага в администрирането на пътните такси, отново се опитва да вдигне приходите си, като въвежда нова такса. Формално в ценоразписа е записано, че такса „обслужване“ е 0 лв. и няма депозит, но от 1 февруари ИТС иска превозвачите да плащат всеки месец за предаването на данните за изминатите от камионите и автобусите им разстояния.

Вестникът иска обяснение за готвеното нововъведение от ресорните държавни институции и от частния им партньор. Националното тол управление (НТУ) признава, че такава такса не съществува в общите условия в договорите, подписвани между държавата в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ и компаниите-посредници в събирането на пътни такси.