Малка остроумна смешка, публикувана в социалната мрежа, за пореден път показа липсата на елементарна функционалност от българското образование.

В една от най-хубавите групи във Фейсбук Помощ за завръщане На Село. Заедно с децата и по-смело. преди дни бе публикувана тази „закачка“:

Питането, което породи много усмивки и коментари, покрай които лъсна, че някои не са ходили редовно на училище

И се започнаха едни отговори, предположения, твърдения – някои притеснително далеч от реалността. Учудващо част от коментиращите категорично твърдят, че женската на вола е биволица.

Специално за подобни припомням, че волът е скопено говедо. А говедото е мъжкото на крава. Бикът е мъжкото говедо, което се отглежда, за да осеменява кравата и тя да ражда телета. Бивол и биволица са друго семейство.

Няма нещо чудно, че незнаещите са упорити, което не прави тезите им верни

По този повод питам 14-годишният ми син знае ли какво е вол. Отговорът е НЕ.

„Значи, от месеци ми обясняваш що е то „черна дупка“, не, че ще ти трябва, но не знаеш какво е вол?“, питам възмутена. На което ми се отговаря: „Да, в 5, 6 и 7 клас учим за „черни дупки“. За вол не сме!“.

Очевидно българското образование е фиксирано в космически тематики и е далеч от земните такива. Може би защото трудът – символ на който е волът, отдавна не у моден у нас. Друго си е ала-бализми за „черни дупки“, които няма да допринесат с нищо за живота на обикновените жители на тази планета. А, най-притеснително е, че някои даже не са били в часовете за „черните дупки“, но имат самочувствие и са готови да споделят „знания“.