52 месеца при първоначален строг режим е присъдата, която Варненски окръжен съд постанови за 26-годишния Димитър Б. за блудство с дете. Варненецът беше признат за виновен в това, че на 17 август 2017 г. извършил спрямо малолетно момиче действия с цел да възбуди или удовлетвори полово желание без съвкупление, като престъплението е извършено със сила и заплаха с нож.

Предвиденото наказание според Наказателния кодекс за това деяние е лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Делото се разгледа при условията на съкратено съдебно следствие, като Димитър Б. се призна за виновен и изрази пред съда съжаление за стореното. В този случай, според НПК постановената осъдителна присъда се намалява с 1/3.

Варненски окръжен съд му наложи наказание „лишаване от свобода“ за срок от 15 години при първоначално строг режим, която намали с 1/3 или 10 години. Зачита се времето, през което е бил задържан с мярка за неотклонение.

Съдът уважи и предявения граждански иск в общ размер на 15 000 лева за неимуществени вреди от майката като законен представител на малолетната й дъщеря.

Според обвинението, на 17 август 2017 г. около 18 часа подсъдимият седял на пейка пред входа, където живее в центъра на Варна. Забелязал, че 10-годишното дете на съседите му влиза във входа, и го последвал. Под претекст че има нужда от помощ, Димитър помолил момиченцето да отиде в апартамента му. В жилището си, той блудствал с детето, като го заплашил с нож.

26-годишният Димитър Б., който е с основно образование, има две предходни присъди също за блудствени действия. През 2010 г. мъжът е осъден от Варненския районен съд на 11 месеца лишаване от свобода с изпитателен срок от 3 години и 11 месеца. Само 19 дни, след като условната му присъда влязла в сила, той извършил друго престъпление – отново блудство с лице ненавършило 14 години. За това престъпление е осъден на 4 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Според заключението на съдебнопсихиатричната експертиза подсъдимият не страда от психично разстройство, няма симптоми за зависимост към алкохол и психоактивни вещества.

Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок от днес, допълват от пресцентъра на съда.

 

RNS