Прокуратурата образува досъдебно производство срещу шефа на ГД БОП за склоняване на длъжностно лице от разследващи органи да нарушат служебните си задължения. Деянието е описано в чл. 289. от НК и предвижда лишаване от свобода от 1 до 6 години.

Ето и пълния текст на съобщението на държавното обвинение:

На 11.12.2021 г. след подаден сигнал от прокурори при Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването – престъпление по чл.289, вр. чл. 18, ал.1 от НК.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели, иззети са записи от камери за видеонаблюдение и са възложени действия на КПКОНПИ с оглед необходимостта от провеждане на всестранно и пълно изследване на обективната истина.

В резултат на извършените действия по разследването са събрани достатъчно доказателства за виновността на директора на ГДБОП-МВР К.С., за това, че на висок тон се опитал да склони прокурор да се съгласи с искания на защитата на обвиняемия Б.К. – да не внася протест по определената му мярка за неотклонение „домашен арест“ и да му се разреши да пътува извън страната.К.С. заявил на наблюдаващ делото прокурор, че „слага точка на разследването“, като отказва да изпълни исканията на защитата, както и че ще ѝ бъде търсена отговорност за това от обществото.

На 23.12.2021 г. с постановление на наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура в качеството на обвиняем е привлечен К.С., като му е изпратена призовка за предявяване на изготвеното постановление за привличане към наказателна отговорност. На обвиняемия е взета мярка за неотклонение „подписка“.

Досъдебното производство е взето на специален надзор от Апелативна прокуратура-София и Върховна касационна прокуратура.