Часове преди призоваване в Специализирана прокуратура на варненския кмет Иван Портних, куп претенденти за градоначалническия кабинет точат зъбки, носи градската мълва. Мераклиите са сигурни, че Портних ще бъде отстранен от длъжност всеки момент и ще има предсрочни частични избори. Невероятен тласък в страстните щения съвсем нормални за ситуацията са два факта. Първо – бюджета на Община Варна за 2022 г. е 560 млн. лв. Към него се добавя и черешката от 1 млрд. лв. от Плана за устойчивост и развитие, които ще бъдат инвестирани във Варна за 7 години. Фантазиите се вихрят още по-силно заради втората призовка, която кметът е получил за тази седмица.

Безспорно най-дългоочакващ освобождаването на кметския стол е бившият областен управител Стоян Пасев. Неговото име се спряга от години като „единствен достоен и нужен на Варна“. Опитът му е безспорен. Освен два мандата наместник на държавата във Варненско, братовчедът на осъдения бивш депутат от ГЕРБ-Добрич – Живко Мартинов „суджука“, Пасев бе избран и за депутат от 12 години управлявалата партия.

Пасев е юрист. Паметливи припомнят, че първото му действие в областна администрация е било да прекрати всички дела, заведени от предшественика му срещу решения на изпълнителната власт във Варна и ОбС-Варна. Така изцяло лиши държавата от евентуално спечелване на съдебен спор, а и хариза платените такси и адвокатски хонорари. За действията на Пасев в Областна администрация през годините може да се напишат книги, но никой не може да му отрече, че е „диалогичен“. За това той еднакво добре пасва и на ГЕРБ, и на Продължаваме промяната, и на бъдещите генералски партия, ако тя все някога те се учредят. Това е мнението на бутиковия кръг подкрепящи го, според анализатори „един файтон хора“, сред които има и осъдени. Естествено, всички те смятат да осребрят собствени дивиденти през кметуването на Пасев – единият – да остане поне още 10 г. на държавна служба, въпреки, че е пенсионер от лани, а другият да купи цяло Варненско.

Кръжецът около Пасев е толкова ентусиазиран, че не осмисля фактите – само последният скандал с продадените декари в Морската градина на братчето на почетния консул на Казахстан – са достатъчни, за да му бъде задраскан от голямата надпревара. Невидими за тях остават процесите, в които въпреки лобито, Пасев не беше припознат нито от президента за служебните правителства, нито от управляващата коалиция за каквото и да е. При всеки опит да бъде имплантиран към някоя вече съществуваща формация или бъдещата такава, Пасев ще отиде с миналото си и трудно би убедил факторите, че е техният човек – победител.

Не по-малко напориста за кметското столче е Стела Николова от ДБ, смятат близки до процесите в морската столица. Тя също е юрист. Другарката, около чието избиране в ръководството на партията се въртят скандали, е самоотвержен доброволец в Спортна зала. Край нея явно гравитират няколко позалезли обществено известни дами и чисти ентусиасти. Те вече скандират „Стела, кмет!“, пропускайки факти, които работят против фаворитката им. На първо място Стела Николова бе подредена от ДБ на достатъчно задно място, за да не може да влезе в парламента, въпреки хилядите си преференции. На второ – всичкото това състрадание към украинците, все по-често е укорявано, защото деятелките му не са проявили подобна милост нито към български деца, нито към нуждаещи се българи. Естественото допускане на десетки хиляди чужденци, идващи с претенциите и очакванията си, скоро ще създадат толкова много проблеми, че малцина ще продължат да изпитват уважение към усилията на Стела Николова и компания в Спортна зала. Въпреки активната й гражданска позиция, която никой не може да оспори, Стела Николова си остана със спрягането за областен управител на Варна. Това пък налива вода в мелницата на други, които са категорични: „Варна няма да допусне жена за кмет“.

Благомир Коцев – областният управител на Варна, за чието образование тепърва предстои скандал, също е подреден в номинираните за кмет на мястото на Портних. Анализатори гсмятат, че той е най-вероятна кандидатура на Продължаваме промяната, която утре се очаква да се учреди като партия. Зад него има сериозен финансов ресурс през баща му – Рубин Коцев, нашумял преди години с отвличането за откуп и роднинските му връзки със собственика на „Царевна“ – също от Продължаваме промяната. След началото на канфликта в Украйна, Коцев дели слава със Стела Николова в Спортна зала. Безпристрастни наблюдатели са категорични, че младият мъж не е осмислил, че неговата работа е да бъде представител на РБългария във Варненско и да организира процесите, а не да участва пряко в един от тях. Някои смятат, че Коцев е работоспособен главно следобед. За това не ходел всеки ден до Областна администрация, но пък прескачал през пътя и бил всеотдаен с украинците в Спортна зала.

Пасев и Коцев имат сериозни проблеми със значими фактори в собствените си партийни формации за евентуалната битка за кметския стол.

Макар и Пасев винаги да се е гордял, че не е член на ГЕРБ, за тяхната номинация като кмет ще трябва да пребори Емил Радев. Два мандата евродепутатът Радев, който също е юрист, по обясними причини е с далеч по-широк кръг от подкрепа. Вкючително и партийна.

Мнозина са категорични, че ако Коцев трябва челно да се сблъска с друг вероятен кандидат за кмет от ПП – Даниел Лорер, то изходът е предрешен. Богатото минало на Лорер и фактът, че много властови позиции във Варненско са лоялни към съпругата му – Виолета – началник на политическия кабинет на вицепремиера Асен Василев и член на надзорния съвет на Здравната каса, буквално режат главата на който и да е друг кандидат.

За отбелязване е, че в момента няма име, което БСП би подкрепила за кмет на мястото на Портних. Столетницата е толкова обладана от духа на „меринджейството“ Гуцанов-Нинова, съсредоточена в краткия, всеки момент приключващ мандат, в който партията е коалиционен партньор, че няма време да мисли в перспектива.

За всички коментирани кандидати за кмет на Варна, които нямат търпение да чакат още година до провеждането на редовни местни избори, и за подкрепящите ги стратези, ще е много жалко, ако прокуратурата не намери основание да отстрани Иван Портних или съдът откаже да одобри такова искане.