Цонко Цонев, произвел си прозвището Кметъла, се сдобива на безценица с близо 2 декара на първа линия до морето общинска земя без да има право на това. Редакцията на rns.bg разполага с документи, категорично доказващи далаверата. Фактът, че парцелът е купен от Цонко Цонев и сестра му става ясен, когато двамата искат данъчна оценка от Община Каварна, за да продадат имота с чиста печалба близо 72 000 лв. Справка в сайтове за търговия показва, че междувременно имотът е обявен за продажба. На една от обявите и изписано, че продавач е Стелиян Томов – лидер на НПО „За туризма на Калиакра“. Експерти са категорични, че сделката трябва да бъде разтрогната защото е сключена в противоречие на закона с хора, които нямат право да придобият имота.

Схемата

На 26 юни 2004 г. зам.-кметът на Община Каварна – Тодор Апхазов, продава дворно място 1 230 кв.м в Камен бряг. Парцелът е урегулиран поземлен имот с описани граници. Сделката е сключена според параграф 1 на Министерско постановление №235 от 19 септември 1996 г., което е Правилника за прилагането на Закона за държавната и общинска собственост. Според текста гражданите, които са придобили право на строеж върху държавна или общинска собственост до 13 юли 1991 г. за построяване на сгради, които удовлетворяват жилищните им нужди, могат да подадат молба за придобиване право на собственост върху съответния парцел до съответния кмет на община.

Купувачи са тогавашният кмет Цонко Цонев и сестра му Руска Цонева – Граховска. Те плащат 3 690 лв., както и таксите по придобиване и прехвърляне.

На 3 септември 2004 г. Цонко и сестра му искат и получават прекратяване на съсобственост с общината на 3 дворни места. Те са с размери: 167 кв.м, 163 кв.м и 170 кв.м. В договора да покупко-продажба изрично е описано, че трите са част от по-големи парцели, останали по 410 кв.м. Цената, която плащат е 2 500 лв.

Така в рамките на дни Кметъла и сестра му стават собственици на парцел с размер 1 730 кв.м  за сумата от 6 100 лв. Двамата пращат смешните 3,52 лв. за квадратен метър урегулиран поземлен имот в границите на Камен бряг.

Според описанието на имота той се намира на първа линия, веднага след защитената територия – т.е. във времето няма как да изникнат сгради, които за закрият впечатляващата морска панорама. Има разрешително за строеж, а наблизо – ток и вода, което го прави още по-атрактивен.

Пробойните

Грандиозната далавера с покупката на терените, обединени в един впечатляващо голям парцел, на действащия кмет Цонко Цонев е извършена в ден, в който той самият е отпуск. Така на мястото на продавач не се подписва той, а заместника му. Така документално се маскира факта, че ръководителят на администрацията си продава общински терен сам на себе си.

Веднага се набива на очи, че всички съседни парцели са сведени до 510 кв.м., за да може Цонко и сестра му да получат четворно по-голям терен. Всички са намалявани, за да набъбне кметския.

Цонев е в явен конфликт на интереси – набавя ползи от служебното си положение. Фактът услужливо е проспиван от администрация и Общински съвет години наред.

Брокери са категорични, че по времето, по което Цонко и сестра му са купили терена за 3 лв. и 52 ст. за квадратен метър, в района цени са били между 20 и 30 евро на квадратен метър.

От изключително занижената цена са облагодетелствани купувачите Цонко и Руска, като са нанесени вреди на продавача – Община Каварна.

По-важното е, че макар и юрист, Кметъла не е толкова прецизен при обгрижването на сделката.

Основанието, на което той и сестра му стават собственици на 1 730 кв.м общинска земя е т.нар. отстъпено право на строеж. При него всеки, който има разрешително за строителство или е построил сграда върху общинска или държавна собственост, може да поиска да купи и земята. Условието е обаче, едно от тези обстоятелства да е факт към 13 юли 1991 г. Към днешна дата е очевидно, че върху парцела няма постройка. Дори за него някога да е имало разрешение за строителство – основание за продажбата, то към 2004 г. такова отдавна не е съществувало. Не е построена и сграда. Цонев плаща данъци само за парцел.

С отстъпено право на строеж по закон може да се възползват само хора с адресна регистрация в съответното населено място. Към момента на сделките Цонев е с адрес в Каварна, а сестра му – в столичния квартал „Люлин“.

Печалбата

Към днешна дата в интернет все още има половин дузина обяви за продажбата на имота. Вижда се обаче, че в опита на Цонко и Руска да се отърват от парцела помагат агенции за недвижими имоти и еко-активист, лидер на НПО „За туризма на Калиакра“. И докато за агенциите не е сигурно какво са проверили, то за Стелиян Томов е малко вероятно да не е наясно за начина на придобиване на имота от Цонко и Руска. Парцелът е предлаган в края на 2021 г. за 38 000 евро. В началото на т.г. цената скача до по 45 лв. на квадратен метър. Цонев и компания продължават да твърдят, че парцелът има разрешително за строеж, въпреки, че такова няма. Ако парцелът бъде продаден, то Цонев и Руска ще инкасират 71 750 лв. чиста печалба.

Развръзката

При описаните обстоятелства единственото разумно, което би трябвало да последва от гранде далаверата на братчето и сестричето Цоневи е двете сделки да бъдат обявени за нищожни.

При тях не само има злоупотреба от длъжностно лице за собствено обогатяване, вреди за общината поради смехотворната цена от 3 лева и 52 стотинки, но и категорично нарушаване на Правилника за разпореждане с държавна и общинска собственост. Да се обяви нищожна сделката  може да поискат една от двете страни по нея или трето заинтересовано лице.

СНИМКА dobrudjabg.com

Припомняме, че по времето, в което Цонето и систъра му като „бездомни“ придобиват на безценица огромен общински имот, шеф на общинската дирекция „Общинска собственост“ е Дарина Маринова. Същата беше номинирана за кандидат-кмет на коалицията АБВ – Атака, на последните избори. Въпреки, че се хвалеше из медиите като внучка на дългогодишен кмет на Каварна, тя остана далеч от отишлите на балотаж, но стана общински съветник. Извън ОбС остана вторият в листата на същата местна коалиция – Цонко Цонев. Председател на ОбС- Каварна, от 2003 г. е друга цонева капия – Мима Василева – в момента също общински съветник. Тя също е била кандадат за кмет на Каварна на изборите, спечелени от Нина Ставрева. Това обяснява защо предложението на председателя на ОбС – инж. Йордан Стоянов, да бъде извършена проверка на действията на общинската администрация за последните 10 г., бе отхвърлено от местния парламент.

Очаквайте ново разследване за безобразното разпореждане с общинско имущество в полза на Цонковия кметски кръжец, все за сметка на каварненските граждани, както и какво можеше да се построи в града, ако имоти и пари не бяха откраднати