Минималната заплата да бъде увеличена от 650 на 710 лева. Това предлагат от служебния кабинет в бюджета за 2022 година. Това стана ясно от думите на финансовия министър Валери Белчев след заседанието на кабинета. Той поясни, че си е направил труда да провери колко българи са на минимална заплата – точно 750 000 души. Министърът поясни, че са стартирали бюджетната процедура за догодина, а като служебен кабинет имат за цел да държат нещата под контрол и да осигурят приемственост за бъдещето редовно правителство.

Поясни, че в бюджетната рамка не са предвиждали структурни промени, орязване на кадри или друго. Предлагат просто една социална защита на населението, предвид факта, че икономиката не пострада толкова много. По думите му напоследък много се говори за инфлация, която се засилила, но все още е в допустимите граници. Според него 650 лева е недостатъчно за издръжката на едно домакинство. Затова предлагат увеличение на минималната заплата на 710 лева. Той поясни, че на преговорите за кабинет, партиите се обединили около аналогична цифра – 700 лева, но те предлагат малко повече.

Предлагат и увеличение на детските надбавки и прага за получаването им – т.е. такива може да вземе всеки, който има заплата до 510 лева. Така детските надбавки скачат с около 20 %. За едно дете ще се взима 50, вместо досегашните 40 лева. За две деца увеличението ще е от 90 на 110 лева. Това по думите му ще засегне 120 000 деца у нас.

Увеличават и майчинските за отглеждане на деца до 2 г. на 650 лева.

Относно пенсиите Белчев смятат да предложат доходите да бъде поне запазени на досегашните нива, което е средно увеличение на 84 лева на човек.Така минималната пенсия от 1 януари да стане 490 лв. Това обаче става възможно, като към предвидената в момента минимална пенсия се остави добавката от 120 лв. И да се дава поне още 6 месеца. От думите на Белчев се разбра, че планират да запазят всички антиковид мерки за поне 6 месеца. „Каквото и да струва, твърдото решение е доходите на пенсионерите да не намалява,. каза министърът.

На 16 декември бюджетът да се обсъди в Тристранката, а на 17-то да бъде внесен за разглеждане в МС.

Източник politika.bg