80 000 лв. кръвнина и 9 години лишаване от свобода – това е присъдата на Варненския окръжен съд за Костадин И., опитвал да убие съселянин.

Престъплението е извършено на 12.04.2015 г. в суворовското село Чернево. Подсъдимият стрелял по Георги Г. с преправен на боен газов пистолет с намерението на го убие. Оръжието е със заличени номера.

Костадин И. беше признат за виновен и за това, че е държал огнестрелни оръжия и боеприпаси, без да има разрешителноза тях. У него освен пистолета, с който е стрелял е било открито още едно оръжие – отново преправен на боен газов пистолет със заличен номер. Наказанието, което Варненски окръжен съд му наложи за това престъпление, е „лишаване от свобода“ за срок от 4 години. 28-годишният мъж ще търпи най-тежкото от така определените наказания, а именно „лишаване от свобода“  за срок от девет годинипри първоначален  строг режим.

Припомняме, че през 2015 г., на Великден, при възникнал конфликт между две враждуващи фамилии в селото. В него 28-годишният Костадин И. прострелял Георги Г. При инцидента пострадали още няколко души.

Делото беше внесено в съда през декември 2017г., като в хода на съдебното следствие бяха разпитани повече от 40 свидетели.

Костадин И.е осъден да заплати на Георги Г. обезщетение за претърпените неимуществени вреди в резултат на деянието – парична сума в размер на 80 000  лева, ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането – 12.04.2015 г. до окончателното изплащане на сумата. Мъжът ще плати направените по делото разноски в размер на 7891.31 в полза на държавата по сметка на ОД МВР-Варна, направените по делото разноски в размер на 120 лв.  в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ВОС, както и държавна такса върху уважения размер на гражданския иск в размер на 3200 лв.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд – Варна.

RNS