Не само буболечки.. И рога.. И копита и човешка коса се съдържа в заводските хлябове и това е одобрено от съответните институции в ЕС.Запознайте се с Е – 920. L – цистеин.

Какво е L-цистеин?

L-цистеинът е аминокиселина, която служи като градивен елемент на някои протеини. Той е един от най-разпространените редуциращи агенти при печене, както и в обогатени вкусове на говеждо месо.

В промишления хляб се влага за да омекоти глутена и да отпусне тестото, намалява времето за смесване и ферментация и създава по-добра консистенция на тестото за по-лесната работа с него, прави тестото разтегливо и по-гъвкаво за разделяне и закръгляне.

L-цистеинът се произвежда от животински и дори човешки източници – пера от гъски, патици, човешка коса, четина на свине и копита.

Търговско производство

Традиционният производствен процес започва с варене на суровината (пера или коса) в концентрирана солна киселина и активен въглен. След това е последвано от електролиза. Един от недостатъците на този подход е необходимостта от огромни количества концентрирана сярна киселина и вода.

Приложение

Включването на редуциращи агенти като този в печени продукти е от съществено значение за продукти, произведени с брашна с висока степен на екстракция. Както и тези, които се обработват в една купа като машини за печене на хляб.

Регламенти одобряващи използването му в храната

L-цистеинът е класифициран като GRAS от FDA съгласно дял 21, раздел 184.1271. 5 Също така е одобрен в Канада, Австралия, Нова Зеландия и Европа като E920 (Регламент на EFSA номер 1129/2011). Употребата в храни е одобрена в САЩ и Канада до 90 ppm (0,009 части на 100 части брашно), въпреки че на практика се използва при 20 – 30 ppm.

Aleksandar Kostadinov