Източване на чужди кредитни карти с фиктивни резервации във великотърновски хотели е последният хит, пише „Борба“.

Схемата вече е проработила в няколко местни обекта за настаняване.

Тя е доста проста, но същевременно ефективна, а икономическите ченгета вече са уведомени за случващото се.

В хотела се получава имейл с искане за резервация на стаи за крупна сума. Най-честият сюжет, който се прилага, е за „организиране на семинар или обучение“.

Подателят предоставя и номера на кредитни карти, както и придружаващи трицифрени кодове, за да може от хотела да си изтеглят цялата сума по резервацията. Това става безпроблемно през ПОС терминалите, каквито има във всеки обект.

„Последната резервация при нас бе за близо 6 хил. лв., пратиха ни три номера на кредитни карти, за да платят и ние изтеглихме сумата. Няколко дни преди датата, за която бяха ангажирани стаите обаче, ни уведомиха, че групата няма да може да пристигне и са готови да поемат неустойката, която се начислява. Посочиха ни и друга сметка, на която да им преведем остатъка. Така и направихме, но по-късно като прецизирахме случая, след като и други колеги казаха, че при тях става същото, видяхме, че сметките са различни. Де факто така си изпират парите от чуждата карта и вече те са им чисти”, разказа един от управителите на хотел във Велико Търново.

Случаите с източване на карти през местните хотели вероятно са част от национална схема и по тях тече разследване.