През 70-те години на миналия век имаше страшно много аборти, спомня си 80-годишната акушерка Василка Стойчева от пловдивското село Крумово

Ако преброим абортите, извършени от 1953 до 2018, ще установим с изумление, че една цяла днешна България се е оказала неродена. Става дума за близо 6 милиона аборта – почти колкото е днешното българско население, пише „Дойче веле“

Правото на жената да решава дали да роди или не, правото на зародиша да получи живот, правото на семейството да планира броя на децата си – в тези три измерения се завърта една тема, която в последните месеци „подпали“ Полша, а сега тресе САЩ. Кое натежава в това уравнение с три неизвестни и едно известно – вече оплодената яйцеклетка? И къде е България в тази сфера?

Днес България, макар и в горните стойности, не се отличава особено от Европа. Стряскащите факти идват от статистиката от миналото. Ако съберем всички аборти, извършени от 1953 до 2018 година, ще установим с изумление, че почти една днешна България се е оказала… неродена. Абортите в този период са близо 6 милиона, а това се доближава до броя на днешното българско население.

В някои години абортите са повече от родените деца

Преди 1944 и до 1956 абортите в България са забранени. И лекарите, и жените се наказват със затвор. Колко са нелегалните аборти и колко жени са загинали от криминални опити за премахване на бременността, може само да се гадае.

През 1956, възможно е и това да става във връзка с Априлския пленум и цялостното просветляване, абортите до края на третия месец от бременността са разрешени. Числата започват да набъбват заплашително. През 1973 властта си дава сметка, че раждаемостта е в криза. И налага ограничения. Нямат право на аборт семейни жени с едно дете. Тихомълком в тази графа влизат и жените с две деца. Цифрите на абортите продължават да растат.

„Много аборти имаше тогава“, спомня си 80-годишната акушерка Василка Стойчева от пловдивското село Крумово. Тя е започнала работа през 1961 и добре си спомня за ситуацията от онова време, както и за промените. Трудовият ѝ стаж е преминал и в селото, и в Пловдив.

За сексуалната култура, социалните условия и каква е тенденцията с абортите от 2000 година насам четете на dw.com