Турция може да откаже закупуването на американски F-16 и да заменим изтребителите с руски, каза пред РИА Новости Чагри Ерхан, член на президентския съвет за сигурност и външна политика.

„Вярвам, че след земетресенията Турция ще откаже искането за F-16, тъй като цената му е 20 милиарда долара“, обясни служителят.

Според събеседника на агенцията турското правителство е направило грешка, като е поискало бойни самолети от Вашингтон. Той подчерта, че този модел вече е остарял и неконкурентоспособен в сравнение с други самолети, а Конгресът отказва да одобри сделката.

„Турция трябва незабавно да промени решението си относно F-16. Например имаше вариант с F-35 на масата. Турция имаше очаквания от програмата. Сега има други опции, например китайски самолет, който беше продадени на Пакистан, руски самолети, а също и Eurofighter“, каза Ерхан.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призна на 20 февруари, че САЩ не могат да продават изтребители F-16 на Турция без одобрението на Конгреса. Преди това група сенатори от двете партии поиска президентът Джо Байдън да отложи сделката, докато Анкара не одобри молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.

През 2021 г. Съединените щати официално уведомиха Турция, че страната е изключена от програмата за доставка на най-новите изтребители F-35 поради закупуването от Анкара на руски системи за противовъздушна отбрана S-400. Както по-късно заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, Вашингтон не върна внесените 1,4 милиарда долара. Според него САЩ са предложили на Турция да закупи изтребители F-16 от четвърто поколение, но въпросът трябва да бъде съгласуван в Конгреса.