Новият посланик на САЩ – Кенет Мъртън, който ще пристигне в България до седмици, ще изиграе роля, подобна на нов Народен съд. Дипломатът вече е оборудван с папка, в която са 35 родни бизнесмени, над които правоохранителната и правораздавателната система е опънала от десетилетия чадър.Девет от тях са варненци, сред тях и почетен консул на чужда държава. Източниците ни, близки до процесите са категорични, че препоръките на Негово превъзходителство към полиция, съд и прокуратура какви са служебните им задължения, ще бъдат преизпълнени от същите.

Всички в списъка, който е с работно име „Магнитски 3“ са хора, които са натрупали авоари с престъпления – икономически и криминални. Някои от тях са забогатели и разчистили пътя си към милионите и с мокри поръчки. Фактите са отдавна известни в България, но на никого не му се занимава да ги доказва. Лошото е, че част от хората в списъка доста са си повярвали и са прехвърлили пипала към други държави, където също разчитат на корупционни практики, за да богатеят, категорични са източниците ни.

Целта на реализацията по „Магнитски 3“ е да се демонстрира нетърпимостта на САЩ и ЕС към организираната престъпност и олигархията, както и да се подчини още политическата система, която съществува в този си вид само благодарение парите на въпросните. Основното е да се стопират каквито и да е инвестиционни намерения на цитираните с пари от офшорни зони. Така ще се отвори пътят на американските инвеститори, което е изключително важно за района на Източна Европа и в частност важната стратегическа точка, която заема България. Крайният резултат е да се подчини районът на американските интереси. Отделно всички активи, които 35-е българи, 7 от които – варненци, притежавани от тях в САЩ или в офшорни зони под неин контрол, ще преминат в полза на американската държава, коментират експерти по темата.

Припомняме, че посланик Мъртън е високоуважаван дипломат с 35-годишен опит в Дипломатическата служба. Той е бил посланик в Хърватия от 2012 до 2015 г. и в Хаити от 2009 до 2012 г. и заместник- изпълнителен секретар на Държавния департамент. Заеманите от него длъжности включват още: икономически съветник в американското посолство във Франция, изпълнителен асистент в Бюрото по икономически и бизнес въпроси на Държавния департамент и старши наблюдател в Оперативния център на Държавния департамент.

Според официалното съобщение на правителството на САЩ назначението на Н.пр. Кенет Мартън показва стратегическото значение, което Съединените щати отдават на партньорството си с България.