„Като комунист, аз не вярвам в небето или Библията, но като учен, аз вече вярвам в ада. Няма нужда да казвам, че бяхме наистина шокирани от такова откритие. Ние спуснахме в кладенеца микрофон за запис на звук от движението на литосферни плочи. Но вместо движения на плочите чухме човешки гласове да крещят от болка. Отначало мислехме, че звукът е произведен от нашата собствена сондажна техника. Но след това, когато отново внимателно изследвахме оборудването, най-лошите ни подозрения бяха потвърдени. Викове, крясъци и писъци на хора. Те крещяха, плачеха и се чуваха стенанията на милиони хора. „- разказва ръководителят на проекта „Колски супер-дълбок кладенец“, Аззаков.

На дълбочина от 12 хиляди метра, микрофоните на изследователите записват викове и стонове. Супер-дълбокия кладенец сега е наречен „пътят към ада“ – всеки нов километър пробитие донасял ново нещастие за СССР.

Когато сондьорите достигат тринадесет хиляди метра, се разпада Съветския съюз. Малко преди това в ужасните дълбини, които не са достигани все още от никой в света, те чуват смразяващи звуци наподобяващи стонове и викове на мъченици. И след това – мощен рев и експлозия в дълбочина. Сондьори казват, че са почувствали ужас – сякаш от мината лъхнало нещо ужасно. Не се виждало с очи, но това било още по-страшно. Техните истории са отпечатани във финландски и шведски вестници – там се твърди, че „руснаците изпуснаха демоните от ада.“

Веднага след случая е спряно сондирането – обяснението било липсата на финансиране. Проекта се спира, независимо от факта, че много международни фондове са готови да инвестират в този уникален проект. Една от основните причини за запечатване на супер-дълбокия кладенец – е страх. Надничайки в неизвестното, СССР решава, че е по-добре да се спре сондирането.

Нито един от геолозите не очаквал, че на тази дълбочина може да достигнат кухина. Температура от 200 градуса, пищене и крещене … Учените са ужасени.

Академик Дейвид Хуберман, ръководител на сензационни проекти, по време на научен конгрес,  отговаря на въпроса за странните звуци в подземните слоеве. Той казва недвусмислено: „Техният произход е все още неясен …“.

В съветско време, на Колския супер-дълбок кладенец работят 16 изследователски лаборатории, които са лично контролирани от министъра на Геологията на СССР. Сега проектът е замразен. Пробиването започва преди 26 години, и е сравнимо по сложност с полет в пространството. Нито една страна в света, с изключение на СССР, не е могла да пробие в трансцендентна дълбочина. Колската супер-дълбока дупка е започната през 1970 г. в чест на 100-годишнината от рождението на Ленин. 12-км дълбочина на кладенеца са постигнати през 1983 година. Но следващите 262 метра отнемат повече от 10 години. Сондата е изисквала техническо време за вадене и спускане при тази дълбочина, над 70 часа. Хората се сражават до последния метър и са били готови да продължат. Но тези писъци от записите им прозвучават като предупреждение от ада, поради което спират работа и затварят кладенеца.

.