Бившият депутат от ГЕРБ-Добрич, Живко Мартинов, известен с прозвището „суджука“, е пример за политическа корупция в България.

Това сочи годишният доклад за 2017 г. на Бюрото за демокрацията, човешките права и труда към Държавния департамент на САЩ.

В четвърти раздел се коментира:

годишен доклад, сащ, живко мартинов

„В годишния си доклад за 2016 г. прокуратурата заключи, че по-ефективното преследване на корупционни престъпления зависи от съществени промени както в наказателния кодекс, така и в наказателно-процесуалния кодекс. Следователите не са могли да работят за корупция на високо равнище, тъй като висши служители често се криеха зад правителството или стопанските субекти, за да избегнат личната отговорност. Към октомври прокуратурата е провела 352 преследвания срещу 435 лица, а съдилищата са осъдили 259 лица, включително 192 осъдени на затвор.

През юли прокуратурата обвини член на Народното събрание Живко Мартинов от Добрич с изнудване. Мартинов бе обвинен в изнудване на четири тона колбаси от местен бизнесмен, заплашвайки полицейските служители и ги принуждавайки да прикрият пътно произшествие с бивш заместник-министър и принуждавайки главния изпълнителен директор на държавно предприятие да повлияе на наемането и на служителите. 

През ноември предстои обвинителен акт.“

Припомняме, че срещу Мартинов има 6 повдигнати обвинения по различни текстове от НК – от принуда, през търговия с влияние, до заплаха с убийство.

След скандала дерибействащия в региона и действащ като артелчик законодател от добричко село беше отстранен от всички свои властови позиции с изричното разпореждане на премиера Бойко Борисов.

По информация на RNS разследването на прокуратура е към края си и е въпрос на време делото да бъде внесено в Специализирания съд, където ще бъде разглеждано. До скоро СГС „процедурно“ задържаше делото и прокуратурата нямаше достъп до него.

Новото ниво на популярност, което Живко „суджука“ разви, след като през Доклада придобива световна известност, беше предшествано от публикации в европейската преса.

RNS