Окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов, откровено лъже журналисти докато той и те изпълняват служебните си задължения. Скандалното поведение на държавния обвинител с мерак за втори мандат на поста, не е сефте.

Вчера Пламен Николов за пореден път се опетла в публично споделените си мисли, подвеждайки с неистина репортерите, които пък би трябвало да информират обществото за обективната истина, цитирайки го като официален източник.

По-рано в понеделник стана ясно, че журналистическо разследване на rns и в. „Добруджанска трибуна“ е установило безпрецедентно деяние. Служители на ВиК-Добрич, под ръководството на шефа си, са заустили в река Батовска тръба с голям цолаж – като за отпадни води, през която речната вода влиза в помпената станция и оттам – по чешмите на няколко села, както и в добричкия кв. „Добротица“.

На въпрос на журналисти, зададен на спикърфон, в разговор, слушан от дузина репортери, окръжният прокурор потвърждава, че по казус като в журналистическото разследване, тече проверка.

Пламен Николов изрично споделя, че се работи по анонимен сигнал.

1

В късния следобед в редакциите на местните и централни медии се получава прессъобщение от Окръжна прокуратура, чийто административен ръководител е Пламен Николов.

В първия абзац на същото изрично е написано, че сигнал за заустената в река Батовска тръба, която се влива в чешмяната вода на хиляди добруджанци, е получен от ДАНС.

2

Повече от ясно е, че няма как едновременно сигнала, по който работи прокуратурата да е хем анонимен, хем от ДАНС. Освен, ако за Пламен Николов ДАНС не е анонимна структура.

Отделно, по изрично правило, прокуратурата на РБългария, не извършва проверки по анонимни сигнали. Малко вероятно е този факт да е пропуснат от Пламен Николов.

Категорично е и, че всяко прессъобщение от Окръжна прокуратура би трябвало да е одобрено от административния ръководител – в случая Пламен Николов. Правилата са факт, въпреки обичайните оправдания на същия, че той „последен научава какво се случва в Окръжна прокуратура“.

Проверка на rns установи, че сградата, в която живее Пламен Николов е една от десетките в Добрич, до които стига водата от река Батовска. В аналогична ситуация е и член на борда на директорите на ВиК-Добрич – Детелина Николова.

Питаме:

Възможно ли е административен ръководител на Окръжна прокуратура, с амбиции за втори мандат, да е дотолкова себичен, че да оставя личните си емоции да надделяват над служебните му задължения, вменени му по закон? И какво могат да очакват добруджанци от такъв професионалист?

Мотивиран ли е Пламен Николов да твърди взаимно изключващи се тези от опит да прикрие Детелина Николова – дългогодишен кмет и областен управител, настоящ член на борда на директорите на ВиК-Добрич, която би трябвало солидарно да носи отговорност с другите шефове за делата на дружеството?

Може ли от 25 февруари, когато е получен сигнала за речната вода през чешмите на добруджанци, двамата осведомени – Пламен Николов и Детелина Николова да са прекратили ползването на чешмяна вода, оставяйки и към момента живота и здравето на добруджанци в риск?

Ако окръжният прокурор на Добрич – Пламен Николов, пак е излъгал, кога можем да му вярваме?

Припомняме, че наскоро същият окръжен прокурор Пламен Николов, с амбиции за втори мандат, откровено излъга журналисти, че няма трети задържан за палежите на колите на свидетелите по „суджукгейт“. Категорично отрече и конкретно име на задържан. Часове по-късно съдът потвърди, че има трети задържан и името му е същото, което Пламен Николов отрече. Както и, че задържането на третия с конкретното име е станало седмица по-рано, което няма как да убегне на окръжния прокурор Пламен Николов.

Опитва ли се Пламен Николов, от нивото на служебното си положение, да дискредитира журналистите в Добрич, с поведение по-типично за контингента, комуто трябва да повдига и поддържа обвинения и какви последствия би трябвало да носи, оставяме на Вашия коментар!

rns