България е предложила да даде бъзвезмездно своите изтребители МиГ-29 и това е станало преди два месеца. Това твърди CNN , като се позовава на свръхсекретен доклад на Пентагона, който е бил част от изтеклите онлайн документи Припомняме, че от 22 август 2022 г. до момента държавата се управлява от служебен кабинет, назначен от президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев.

Ето публикацията на CNN:

„Един от документите на Пентагона, изтекъл в социалните мрежи, разкрива това, което Съединените щати вярват, че е намерението на някои европейски страни да дарят на Украйна изтребителите, които иска повече от година, съобщава CNN.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари свои изтребители МиГ-29. Това е „предизвикателно“, според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без изтребителите, необходими за извършване на нейната въздушна полиция, поне докато не бъдат доставени американски F-16. Това обаче може да се случи „поне след година“.

Американски служители казаха, че разследването на изтичането на документите е в ранен етап, но следователите не изключват възможността зад него да стоят проруски елементи, отбелязва Ройтерс.

Някои от документите изглежда са променени по начин, който представя руската позиция в по-благоприятна светлина. Поне един от тях е маркиран като некласифициран, но съдържа строго секретна информация.

CNN прегледа 53 изтекли документа, всички от които изглежда са били представени между средата на февруари и началото на март.“

От Министерството на отбраната категорично отричат да е провеждало разговори за безвъзмездно предоставяне на български изтребители МиГ-29 на Украйна. Подобно решение би довело до дефицит от способности, което е в противоречие с Конституцията на Република България и Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Но потвърди, че в изпълнение на решението на Народното събрание от края на 2022 година са водени преговори за т.нар. „триъгълни сделки“ – да се замени част от наличното ни въоръжение със съвместимо такова от съюзни държави, без да се допуска загуба на способности.

Иначе информацията на американския телевизионен канал силно контрастира на публично заявеното от президента Румен Радев и военния министър Димитър Стоянов, че България няма по никакъв повод да дава изтребители на Украйна. Само преди дни държавният глава в прав текст обяви, че „докато управлява служебното правителство, България няма да предостави на Украйна нито изтребители, нито зенитно-ракетни комплекси, нито танкове, нито бронетранспортьори“, припомня „Сега“. Както и, че през последните 30 дни Министерство на отбраната обяви 2 обществени поръчки, свързани с МиГ-29 за общо над 45 млн.лв. Те са свързани с доставка и ремонт на двигатели за изтребителите, което не предполага самолетите да бъдат давани на Киев, освен ако не са държали машините да са напълно изрядни.