Само 2 дни след отплаването на „Либърти Прайд“, фериботът, с който започна новият цикъл от операцията по транспортиране на американски военни сили до и от границата на НАТО с Русия през Александруполис, акостира друг американски ферибот, съобщава 902.gr.

„Бритин“ пристана в Дедеагач малко след 8 часа сутринта във вторник – 7 март. Той е с дължина 289 метра и е най-големият кораб, влизал в пристанището на града до момента.

„Бритин“ и „Либърти прайд“ изпълняват заповеди до август да доставят ежеседмично НАТО-вска техника и сили, с които да се проведат две мащабни учения в България и Румъния, наречени военни репетиции на фона на войната в Украйна

Американската натовска техника, която ще бъде разтоварена от „Бритин“ с участието на всички 200 офицери и цивилен персонал на американската армия, ще бъде транспортирана до България и Румъния, където се очакват две големи военни учения – военни репетиции на НАТО, Atlantic Resolve 23 и Defender Europe 23.

Очаква се съответните кораби със същата цел да пристигат в Александруполис непрекъснато до края на август.

В края на февруари в Александруполис пристигнаха американски военни. Те разтовариха военната техника на НАТО от американския кораб „Либърти прайд“. 200-метровият кораб акостира в неделя сутринта – 5 март и започна да разтоварва военни доставки. Той пристигна в Александруполис от американското пристанище Чарлстън и ще отплава в средата на следващата седмица, след като натовари още доставки и оборудване за силите на НАТО на брега на Черно море. Американският превозвач е предната част на веригата за доставки от името на съюзническите сили в Югоизточна Европа, процес, който се очаква да продължи до края на август.

Тя ще бъде ползвана на фона на империалистическите конфликти в Украйна за две големи военни учения на НАТО.