БСП няма да подкрепи Истанбулската конвенция, реши на закрито заседание Националния съвет на най-голямата опозиционна партия, което приключи преди минути. Така партията подкрепи тезата на лидера си Корнелия Нинова и се противопостави на Сергей Станишев. Председателят на европейските социалисти влезе в открит сблъсък с Нинова и дори заплаши, че ако БСП не гласува за конвенцията, партията може да бъде изключена от семейството на европейските социалисти.

Мнозинството от присъстващите смятат, че Истанбулската конвенция с нищо не допринася към вече съществуващото българско законодателство по въпросите с междуполовото насилие. Те се опълчиха и на уклончиво прокарания „трети пол“ в конвенцията, наименуват „социален пол“.

Според Нинова обаче има национални теми, които стоят над европейските.

„Българското законодателство всички тези проблеми ги е решило много отдавна. Както Унгария и други държави не са съгласни да приемат тази конвенция, така и България би следвало да не я приеме. Ние сме много напред в решаването на тези проблеми и дори бихме могли да помогнем на изостаналите, не да се връщаме назад“, категорична беше Светлана Шаренкова.

Част от присъстващите, между които и Славчо Велков смятат, че конвенцията няма да мине в Парламента, защото различни парламентарни групи вече са коментирали несъгласие с тезите в нея.
RNS