До сериозни сблъсъци се стигна в следобедните часове на протеста пред сградата на община Балчик. Пристигна жандармерия, има пострадали и окървавени хора, разказват очевидци.

Припомняме, че жители на добруджанските морски общини Балчик, Шабла и Каварна днес протестират срещу министерска заповед, която забранява строителството и земеделието в защитена зона “Калиакра”. Първо бе обсадено кметството в Каварна, а след това протестът се пренесе в Балчик.
По думите на един он протестиращите Виктор  Лучиянов, пред сградата на община Балчик е пристигнал отряд от жандармеристи, които атакували митингуващите. “Пищяха жени, имаше окървавени поне трима души. Има счупени стъкла по сградата. Бяхме блокирани от полицаите вътре в сградата и ни задържаха за половин час”, разказа той.
Недоволните хора настояват за отмяна на заповедта, която според тях ще попречи на поминъка на хората и на икономическото развитие на района. Протестите в Каварна и Балчик провалиха и обществените обсъждания на Интегрирания план за управление на защитената зона, а екипът от еколози – автори на плана, бе освиркан. За кратко днес по обед с тежка техника бе блокиран международният път Варна – Констанца. Хората от региона остават в стачна готовност.

RNS