Социалната мрежа Фейсбук е много показателен социален барометър, независимо от правилата си. Днес лесно можем да решим кого българите зачитат като авторитет по темата с Холокоста. По повод 78-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концлагер Освиенцим, извършено от Червената армия на СССР, посолствата на двете световни супер сили имат свои публикации. Реакциите на българите са и на фона на новината, че Русия не е поканена за отбелязване на годишнината, защото от концлагера-музей смятат, че специалната военна операция в Украйна е върнала руснаците в нецивилизовано измерение.

Руското посолство сподели снимки от поднасянето на цветя пред Паметника на съветската армия в София. До 17 часа днес под публикацията имаше над 1 500 реакции. Само положителни. Коментарите са 105, а споделянията 131.

Това е краткия текст под снимките:

🇧🇬 На 27 януари всяка година се отбелязва Международният възпоменателен ден на жертвите на Холокоста. На този ден през 1945 година Съветската армия освобождава нацисткия концлагер Освиенцим-Биркенау. В памет на тези събития, както и в годишнината на свалянето на блокадата на Ленинград през 1944 година, Българският антифашистки съюз, Сдружението на русофили в България и други неправителствени обединения организираха тържествена церемония до Паметника на Съветската армия София. Заедно с български граждани цветя и венци на монумента положиха представители на посолствата на Русия, Беларус и Сърбия, както и на Руския дом в София.

Пак в днешния ден Посолството на САЩ в София направи 3 публикации от различни събития по повод паметния ден за жертвите от Холокоста. Общия брой реакции е 150, като част от тях са усмихнати човечета, които се използват в случая за насмешка. Коментарите са впечатляващо ниската цифра 9 на брой, а споделянията – цели 2.

Ето и публикациите на Американското посолство у нас днес:

Посольство России в Болгарии 

Посланик Мустафа имаше честта да открие Филмова седмица в памет на жертвите на Холокоста, посветена на тези, чиято смелост спаси животи по време на Холокоста. На 27 януари отбелязваме Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Почитаме паметта на милионите загинали и потвърждаваме ангажимента си да работим заедно за предотвратяване на подобни жестокости в бъдеще. Организация на евреите в България „Шалом

Изводите и коментарите оставяме за Вас.