Процедурата по концесията на плажа в Каварна е в ход. На 25.10.2018 г. в сградата на Министерството на туризма – гр. София, в 15 часа ще отворят конкурсните документи и ще стане ясно дали Валентин Николов, досегашният наемател, ще получи и концесията му за следващите 10 г. В случая, че това не се случи, бизнесът на известния с прозвището Цуци на пясъчната ивица ще претърпи сериозен трус, прогнозират близки до темата.

Обектът на концесията е морски плаж „Каварна“, обособена част от крайбрежната плажна ивица, с обща площ 21 324 кв.м. От тях активната плажна площ е 19 911 кв. м.

Според решението на правителството, с което се открива процедура за предоставяне на концесия на плажа, минималното годишно концесионно заплащане за плажа е 45 961 лв.

Най-вероятно Валентин Николов или близка до него фирма ще кандидатства за концесионен договор.

Играта е „ва банк“. Цуци или печели, или – гори!

Валентин Николов стана известен с близостта си със скандалния Живко Мартинов – „уволнен“ от НС депутат от ГЕРБ-Добрич. Цуци беше парламентарен съветник на „суджука“ докато Мартинов се славеше, че не е произнесъл и дума от парламентарната трибуна. Бизнесменът „съветваше“ депутата докато последния беше председател на комисията по екология. Опитите на RNS да открият документ за компетентност на Цуци по екология приключиха без успех. Близки до двамата твърдят, че Валентин Николов никога не е имал време да учи висше образование.

Ако той не получи концесията ще бъде изцяло зависим от концесионера, тъй като края на хотела му е върху началото на плажната ивица. Въпросният хотел ще се лиши от екстрата си „басейн“ и това на секундата ще свали звездите му, както и цените в него. Не е изключено друг концесионер да постави крайно неизгодни условия за гостите на Цуци и реално те плащат допълнително за достъпа си до плажа. Най-вероятно същият ще се прости и със заведенията в двата края на плажа, чийто наемател е. Всичко това е трупане на финансови загуби за сегашния наемател.

Който и да спечели концесията за 10 г. обаче, трябва да е изключително благодарен на кмета Ставрева, която загроби 230 000 лв. в декинг на плажа. Реално кметицата го подари на стопанина на плажа, икономисвайки негови средства, равни на концесионната такса за 5 години. Изградената дъсчена пътека неслучайно обслужва пешеходната линия от едното до другото заведение на плажа, чийто наемател е Цуци. Според АДФИ обаче, Ставрева е нанесла щети за 51 000 лв. за каварненци само от декинга.

Не е изключено някой друг, а не досегашния наемател на плажа, да спечели концесионния договор. Това означава, че следващият ще вземе наготово всичко, което Ставрева чрез общинския бюджет вложи вместо наемателя. Най-неприятното е, че като цяло неспечелването на концесията ще свали стахопочитанието на местните към Цуци, който в очите им вече няма да е непобедимия фактор.

Плажът на Каварна беше повод за серия скандали това лято заради безпрецедентните законови нарушения от страна на кмета Нина Ставрева и „иновативните“ решения на наемателя Валентин Николов.

Червената кметица, която изцяло е подчинила общинския ресурс на интереса на Цуци, рискува туристическия сезон със строителство след влизане в сила националната забрана за това. Ставрева разби подхода към плажа и седмици наред пясъка беше осеян с винкели, железа и бетонови отломки. Целта – да се изгради дъждовния водопровод на хотела на Цуци, чиято фасада учудващо беше облепена със същия цвят и материал като общинската пешеходна зона. Последна функция на близостта между двамата е предпоставка за втора наказателна евро процедура към България. Както вече стана ясно, Ставрева упорито лобира терени на Цуци в резервата Калиакра да бъдат извадени от забраната и върху тях да се строи. Скандалната кметица изтъква довод, че бизнесменът имал разрешително за строеж, но премълчава, че то е незаконно.

Междувременно наемателя на плажа изкопа пясъка и ля бетон, за да пльокне на метри от водата пластмасово корито. Същото беше кръстено „басейн“, а по документи се водеше „плажна атракция“. Оказа се, че във въпросното корито могат да влизат само гостите на хотела на Цуци.

Наложи се неколкократно министърът на туризма Николина Ангелкова да инспектира случващото се на каварненския плаж. Тя препоръча строителството да спре, а „плажната атракция“ да бъде използвана от плажуващите. Пред камерите на национална телевизия Цуци излъга, че няма представа кой е сложил табела, забраняваща достъпа на хора извън гостите на хотела му.

СНИМКА All Inclusive море
RNS